Voor dagelijks gebruik, zoals wandelen of trainen, is bijna elke riem geschikt. Echter, als uw pup worstelt met een bepaald gedrag of u probeert een specifieke vaardigheid te trainen, kan uw keuze van riem het probleem verergeren of miscommunicatie creëren in uw training.

Riemen zijn er in een scala van lengtes, breedtes en stijlen. Er is een lijn beschikbaar voor elk ras en temperament, en voor de vele toepassingen die we in het dagelijks leven en training tegenkomen.

In wezen hebben alle hondenriemen hetzelfde basisdoel: onze honden veilig en onder controle te houden terwijl ze in het openbaar zijn en om te dienen als een hulpmiddel bij de training (indien goed gebruikt).

Dit artikel bespreekt alle factoren die u moet overwegen bij het kiezen van een riem.

Waarom hebben wij een hondenriem nodig? Wat is het doel?

Ten eerste is het op veel plaatsen bij wet verplicht om de hond in het openbaar aan de lijn te houden. Dit is voor de veiligheid! Een loslopende hond kan een ongeluk veroorzaken, en in geval van agressie, biedt het enige controle over onze pups.

Andere voordelen van het gebruik van een hondenriem zijn:

Biedt een veilige en eenvoudige manier om met onze honden om te gaan & te communiceren tijdens de training.

Voorkomt dat uw pup gaat jagen of longeren; mogelijk andere dieren of mensen afschrikt

Voorkomt dat uw hond gaat dwalen op ongepaste plaatsen.

Voorkomt dat uw hond de weg op rent en zichzelf en misschien anderen verwondt als hij een ongeluk veroorzaakt.

Een middel om uw hond tijdelijk vast te binden zodat hij veilig is als u hem een paar minuten niet uw aandacht kunt geven.

Een riem is een essentieel hulpmiddel tijdens de eerste dagen van het puppy-zijn om ze veilig te houden en u te helpen bij de training. En het is een handig hulpmiddel voor controle en communicatie gedurende de rest van hun leven.

Wat is de beste hondenriem? – Hoe te kiezen

Bij het beslissen over een riem, zijn er verschillende dingen te overwegen:

  • Het doel, waar gebruik je de riem voor?
  • Het materiaal waarvan het gemaakt is
  • De lengte en breedte die het meest geschikt zijn voor de taak bij de hand
  • De stijl en het type sluiting dat de riem heeft om hem aan uw halsband te bevestigen

Er is heel wat om rekening mee te houden en daarom zijn er duizenden (letterlijk) keuzes beschikbaar.

Laten we elk van deze belangrijke punten doornemen, zodat je aan het eind van het artikel precies weet welke stijl, type en maat riem je nodig hebt en waarom. Dan zult u in staat zijn om de juiste riem met vertrouwen te kopen.

De standaard hondenriem

Dit is de meest voorkomende vorm van hondenriem gebruikt voor alledaagse wandelingen en basistraining.

Ze zijn meestal gemaakt van Nylon of leer, hoewel andere materialen beschikbaar zijn zoals katoen en rubber, maar deze zijn niet zo duurzaam en dus veel minder gebruikelijk.

Nylon en leder zijn beide sterk genoeg om een volwassen hond in bedwang te houden, maar licht genoeg voor gebruik met een puppy.

Ze meten tussen 1 en 5 meter in lengte, waarbij 2 meter het meest gangbaar is. Deze lengte biedt voldoende ruimte voor bewegingsvrijheid, terwijl ze kort genoeg zijn om de baas indien nodig volledige controle over de hond te geven.

Wij adviseren een 2 meter lederen riem aan elk van onze klanten voor dagelijks gebruik.

Intrekbare hondenriem

Intrekbare hondenriemen staan u toe om de lengte van riem te variëren die u uw hond toestaat voor vrijheid van beweging.

Zij werken zoals een meetlint met een nylon koord dat van ongeveer 1 tot 10 meter kan verlengen, met een sluitmechanisme in een plastic handvat dat u toestaat om de lijn op verschillende graden van lengte te sluiten.

Hoewel intrekbare hondenriemen vrij populair zijn, zijn er een paar dingen te overwegen voordat u kiest voor het gebruik van dit type lijn.

Het gebruik van een oprolbare riem zonder een goed begrip van het hulpmiddel resulteren in het leren van de hond om te trekken!

Op bijna alle momenten zal er spanning op een intrekbare lijn staan, tenzij onze pup natuurlijk naar ons toe loopt. Terwijl ze weglopen “trekken” ze aan de lijn om die te verlengen naar waar, of wat dan ook, ze proberen te gaan of te bereiken. Het gedrag wordt dan beloond als de hond zijn doel heeft bereikt.

Zodra we besluiten de lijn in te trekken en onze honden te vragen aan onze zijde te blijven, nemen ze hun toevlucht tot trekken om te bereiken wat ze willen. In de meeste gevallen, als ze aan de lijn trekken, mogen ze gaan waar ze willen, en nu mogen ze dat niet. Verward, weten we dat onze honden zullen toevlucht nemen tot wat het meest belonend is. Dus natuurlijk, beginnen ze te trekken aan onze lijn.

Wij raden het gebruik van intrekbare leibanden af totdat uw pup een goed begrip heeft van de etiquette aan de lijn. Alleen dan, zal deze leiband dienen als een nuttig medium dat controle biedt voor u en vrijheid voor uw hond.

Verstelbare hondenriemen

Verstelbare riemen dienen als een goed alternatief tussen standaard riemen en intrekbare riemen door u een riem aan te bieden waarvan u de lengte kunt aanpassen zonder een constant trekkend gevoel voor onze honden te creëren, waardoor wij een stevige controle hebben, en vrijheid aan de pups kunnen bieden naar eigen goeddunken.

Aanpassingen zijn meestal beschikbaar van tussen de 3 en 6 meter door het toevoegen of verwijderen van lussen, of extra clips langs de lengte. Deze kunnen u een kortere lijn geven om te gebruiken voor training zoals hakwerk wanneer u uw hond heel dichtbij wilt hebben, terwijl u de optie geeft voor meer vrijheid als u aan het wandelen bent.

Ketenlijnen

Dit type leiband is een vervanging voor de standaard leiband, zeer nuttig voor honden die de neiging hebben om te kauwen en hun leibanden kapot te maken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten en diktes, dus geschikt voor alle maten honden.

Het is belangrijk dat u uw metgezel in de gaten houdt wanneer u een kettingriem gebruikt. Als uw hond niet snel leert dat de riem onverwoestbaar is en het kauwen stopt, kan dit mogelijk leiden tot beschadigde tanden.

De martingaalriem

Dit type leiband is een alles in één combinatie van een standaard leiband en een martingaal halsband.

Ze worden gebruikt als een hulpmiddel bij de opleiding wanneer het proberen om te voorkomen dat een hond te trekken. Zoals elke halsband, trekt het strak rond de nek van de hond als hij trekt, niet verstikken uw arme hond, maar net genoeg druk op hun nek om te fungeren als een aversief, waardoor het ongemakkelijk als ze trekken en dus ontmoedigen het gedrag.

Dubbele hondenriem

Dit type lijn wordt gebruikt om meerdere honden aan één enkele lijn uit te laten.

U heeft het ene handvat en een leiband aan uw eerste hond, met een tweede leiband (en misschien meer) die loskomt van een koppeling, zodat u een andere hond kunt vastmaken.

Voor goed getrainde honden die netjes lopen en niet rondspringen of trekken, zijn deze heel effectief en nuttig voor eigenaren met meerdere honden. Ik heb ondervonden dat het zeer moeilijk is om meer dan een dubbele hondenriem te gebruiken, maar het is mogelijk.

Veiligheidsgordel riem (SBSL)

Veiligheidsriemen zijn korte riemen met aan het ene uiteinde een clip om aan de halsband van uw hond te bevestigen en aan het andere uiteinde een gordelklem zodat u uw hond op de achterbank van uw auto kunt vastmaken.

Dit voorkomt dat ze rondklimmen en u afleiden tijdens het rijden. Het voorkomt ook dat ze afdwalen in geval van een ongeluk omdat ze vastzitten aan de auto.

Het is altijd beter om een bench te gebruiken als dat mogelijk is, maar als dat niet mogelijk is, dan is een veiligheidsriem uw op één na beste optie en zeker beter dan ze helemaal niet vast te zetten.

Hondenharnas

Hoewel sommigen misschien niet denken aan een harnas als een soort hondenriem, is het dat absoluut wel! Veel honden hebben baat bij het gebruik van een harnas in plaats van een traditionele hondenriem, omdat het de eigenaar meer controle geeft over een hond die begeleiding nodig heeft.

Bovendien zijn hondentuigjes comfortabeler voor honden en gemakkelijker voor hen om zich aan te passen, waardoor ze een win-win situatie zijn voor veel eigenaren. Een no-pull harnas is een van de meest populaire items voor eigenaren die grote honden hebben die graag trekken.

Harnas-type riemen komen in back clip harnassen en front clip harnassen. Ze hebben elk hun voordelen, maar over het algemeen, back clip harnassen zijn beter voor goed getrainde honden, en front clip harnassen zijn beter voor honden die kunnen springen of trekken. Voor agressieve honden, zult u een tuigje willen koppelen aan een kop halster.

Fietslijn

Hondenbezitters met actieve honden kunnen overwegen om een hondenfietsriem te gebruiken om hun huisdier mee uit te nemen op hun trainingsroute.

Dit type riem wordt bevestigd aan het frame van uw fiets, en het geeft uw hond een instelbare hoeveelheid afstand tot de fiets die ze kunnen bewegen. Met training, betekent dit dat uw hond zal zitten kundig voor baan naast je terwijl je fiets zonder de angst van hen weg te lopen.

Het gebruik van dit type riem kan moeilijk zijn, maar nadat uw hond er aan gewend is, is het een geweldige manier om zowel u als uw hond elke dag aan het werk te krijgen.

Materiaalkeuze

Hondenriemen zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen die elk hun sterke en zwakke punten hebben. Hieronder een opsomming van de meestgebruikte materialen.

Nylon

Nylon heeft het voordeel dat het een relatief goedkoop materiaal is, maar toch slijtvast en sterk. Voor een zeer redelijke prijs krijgt u dus een goede, duurzame riem.

Omdat het een kunstmatige vezel is, is het beschikbaar in een grote verscheidenheid van kleuren en zelfs veelkleurige patronen, zodat nylon leibanden een koper de grootste ruimte voor individualiteit bieden als u een leiband wilt die er een beetje anders uitziet.

Nylon krimpt niet wanneer het nat is en droogt vrij gemakkelijk uit. Het is ook gemakkelijk schoon te maken, dus het is een goed all-round materiaal.

De nadelen van nylon leibanden zijn:

  • Ze zijn niet de moeilijkste om door te kauwen
  • Ze kunnen vrij hard zijn voor uw handen en wrijvingsverbrandingen veroorzaken als uw hond een trekker is en het tegen uw huid schuurt.

Leer

Lederen riemen zijn duurder dan hun nylon tegenhangers. Maar met het prijskaartje komt een beetje meer klasse en stijl (als u van dat soort dingen houdt) en een zeer duurzame en langdurige riem.

Nylon riemen hebben de neiging om te rafelen na verloop van tijd, terwijl behandeld leer hondenriem kan letterlijk een leven lang meegaan.

Ze zijn niet ongevoelig voor kauwen, maar zijn zeer sterk. Maar met deze sterkte komt een leuk klein feit dat zij zachter worden en van vorm veranderen met de jaren om aan de handen van de handler te passen die hen gebruikt. Dit maakt ze veel comfortabeler om vast te houden. En leer is ook niet zo schurend op de huid als nylon.

Ketting (metaal)

Riemen gemaakt van metalen ketting zijn de minst populaire van de beschikbare riemen, maar zijn zeer geschikt voor die honden die gewoon niet willen stoppen met kauwen op hun riem. Zij kunnen vrij zwaar zijn afhankelijk van hun grootte.

Zorg ervoor dat u het gewicht in overweging neemt als u ze met een kleine puppy gebruikt. Zorg ervoor dat de ketting zo dun en licht mogelijk is. Maar je zult moeten upgraden naar zwaardere hardere als uw hond groeit, zodat het niet zal breken als ze trekken als een sterke volwassene.

Reflectief

Net als een standaard riem (wat ze in feite zijn), zijn reflecterende riemen meestal gemaakt van leer of nylon, maar met de toevoeging van een reflecterend materiaal ingebed in de riem.

Deze leibanden, in combinatie met een reflecterende halsband, zijn goed te gebruiken voor eigenaars die hun honden ’s nachts uitlaten langs landwegen die weinig brede paden hebben, maar waar auto’s en fietsers langs maar dichtbij rijden.

De juiste maat & breedte kiezen

Voor de meeste mensen lijkt de breedte van een riem misschien niet belangrijk, maar dat kan het wel degelijk zijn. Als uw hond een kauwer is, of sterk en een trekker, is het laatste wat u wilt dat hij door de riem breekt. En dit kan gebeuren en gebeurt ook, vooral met dunnere riemen. Dus, neem een leiband die breed genoeg is om sterk genoeg te zijn voor uw hond.

Aan de andere kant, als je een kleine hond of een jonge en kleine puppy hebt, wil je geen erg brede leiband, omdat ze vaak zwaar zijn en een beetje beperkend voor hen.

Welk sluitingssysteem?

De clip moet sterk en betrouwbaar zijn, want de beste en sterkste riem in de wereld is nutteloos als het niet vast blijft zitten aan de halsband van uw huisdier.

U wilt een riem kopen met een metalen clip van goede kwaliteit. En omdat de riem regelmatig nat zal worden, is hij bij voorkeur gemaakt van roestvrij staal of messing om corrosie te weerstaan en te voorkomen dat hij na verloop van tijd zwakker wordt.

De clip moet sterk genoeg zijn om een behoorlijke kracht te weerstaan, want er kan een moment komen dat u en uw hond met al uw kracht in tegengestelde richting trekken. In dat geval mag de clip nooit breken wanneer ze proberen te bouten!

De twee meest voorkomende cliptypes zijn “bolt snap” en “trigger snap”.

Bolt snap

Deze clip heeft een kleine veer in een schacht die je open schuift om een gat te maken waar je een halsbandring doorheen kunt schuiven. Dit is een vrij betrouwbare clip, vandaar hun populariteit, maar na verloop van tijd verzwakt de veer vaak, en de clip kan beginnen los te werken met als gevolg dat uw hond kan ontsnappen aan de riem. Om deze reden vind ik de ’trigger snap’ betrouwbaarder.

Trigger snap

Deze clip is ook veerbelast, met een kleine trekker die je gebruikt om de clip te openen. Maar deze clips zijn meestal groter en robuuster met een grotere veer dan een grendelsnapclip, zodat ze niet zo snel zwak worden.

Omdat ze naar binnen openen, houdt de spanning die ontstaat wanneer uw hond trekt, de clip met meer kracht gesloten. Het is dus veel minder waarschijnlijk dat ze opengaan en dat uw hond aan de lijn ontsnapt.

Share This Story, Choose Your Platform!